Για το Σκύλο, Εκπαίδευση

Εκπαίδευση Σκύλου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Εισαγωγή

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει εξελίξει όλες τις δυνατότητες του, επιστημονικά και τεχνολογικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που αναπαράγονται και διαδίδονται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα.

Πόσες από αυτές τις πληροφορίες όμως είναι ακριβείς και εμπεριστατωμένες;

Σίγουρα ένας μεγάλος αριθμός από αυτές είναι αναξιόπιστες και παραπλανητικές. Δυστυχώς μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα της ψευδούς η ελλιπούς πληροφόρησης ,δεν απουσιάζει και η ¨εκπαίδευση σκύλου». Η ενασχόληση μου επαγγελματικά με αυτό το θέμα , το οποίο θεωρώ ¨λειτούργημα¨ξεκινά το 1992..!!

Στο πέρασμα αυτών των δεκαετιών, παρακολούθησα πολλές σχολές εκπαίδευσης στο εξωτερικό , όπως και πλήθος σεμιναρίων . Στην Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα είχα την τύχη και την τιμή να ξεπεράσω τις 2500 εκπαιδεύσεις….!!!

Οι εμπειρίες και οι ικανότητες που αποκόμισα όλο αυτό το μεγάλο διάστημα με οδήγησαν στο να καταλήξω στη φιλοσοφία μου , η οποία αποτελεί στάση ζωής ….

Η εκπαίδευση σκύλου πρωτίστως είναι εκπαίδευση του ανθρώπου !!!!

Ο άνθρωπος που έχει την ευτυχία να τον συντροφεύει ο πολυτιμότερος φίλος του , είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ , να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο σκέψης του.

 

Ένοιωσα την ανάγκη να σας προσφέρω ένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης  ,που απλά και κατανοητά , δίνει λύσεις και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Εύχομαι για  κάποιους από εσάς να είναι πραγματικά χρήσιμο.

Αυτό θα είναι το δικό μου μικρό λιθαράκι στη σχέση σας με τον αιώνιο πιστό σύντροφο μας.

Γιώργος Κατσικιώτης
mail: george@petboom.gr
British Institute of Professional Dog Trainers (B.I.P.D.T.) ENGLAND
Schutzhund S.V. O.G. Talheim e.v. GERMANY
*Βραβευμένος με το ειδικό βραβείο SMART DOGS AWARD

Ιστορική Αναδρομή

Η επαφή του ανθρώπου με τον σκύλο χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν ότι ο σκύλος ήταν κοντά στον άνθρωπο όταν ακόμη ο άνθρωπος ζούσε σε σπηλιές…!!

Ποιά η ανάγκη αυτά τα δυο πλάσματα να έρθουν τόσο κοντά το ένα με το άλλο και να πορεύονται μέχρι σήμερα με έναν άρρηκτο δεσμό?

Εικάζεται ότι ο πρώιμος σκύλος πλησίασε τον άνθρωπο για την εύρεση τροφής. Δηλαδή ο σκύλος έβρισκε τροφή από τα υπολείμματα τροφής του ανθρώπου. Ο άνθρωπος όμως γιατί κράτησε κοντα του τον σκύλο. Ποιοπηταν το δικο του συμφέρον? Ο άνθρωπος πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι αυτό το πλάσμα έχει στοιχειά που του ήταν παρά πολύ χρήσιμα.

Ο σκύλος από ένστικτο προστατεύει την περιοχή του αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που αντιλαμβανόταν κάποιον κίνδυνο ειδοποιούσε <γαύγιζε>, έτσι ο άνθρωπος προλάβαινε να πάρει τα μετρά του. Σημαντικό στοιχειό αν αναλογιστούμε ότι οι κίνδυνοι ήταν τεράστιοι και ο άνθρωπος δεν είχε τα σημερινά μέσα ώστε να προφυλαχτεί.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχειό είναι ότι ο σκύλος έγινε ένας υπερπολυτιμος βοηθός στην ευρεση τροφης.

Οι ανθρωποι εκεινη την εποχη δεν ειχαν ανακαλυψει την γεωργια. Ο μοναδικος τροπος ευρεσης τροφης ηταν το κυνηγι με τα πενιχρα μεσα που διεθεταν και οι καρποι που τους προσφερε η φυση. Όπως ολοι γνωριζουμε ο σκυλος διαθετει ένα εξαιρετικο στοιχειο την οσφρηση, αυτό σε συνδυασμο με το εντονο κυνηγετικο ενστικτο τον εκανε έναν πρωτης ταξεως βοηθο και ισως αναντικαταστατο!!

Το τριτο στοιχειο και εξισου σημαντικο με τα προηγουμενα είναι η προδιαθεση του σκυλου να ζει σε αγελη [οικογενεια]

Αυτή η πιστη που δειχνει ο σκυλος προς την οικογενεια του και η διαθεση που εχει για (παιχνιδι) τον εκαναν έναν φιλο και συντροφο. Αυτος ο δεσμος θα παραμεινει αναλοιωτος στο περασμα των αιωνων μεχρι και σημερα και το σιγουρο είναι θα παραμεινει για οσο υπαρχουν αυτά τα δυο πλασματα στη γη……

κατεβάστε και διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *