Τα κουτάβια γεννούνται κουφά και τυφλά. Έχουν όμως πολύ καλά ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης, της γεύσης και της θερμότητας. Έτσι εντοπίζουν τις θηλές της μητέρας τους.
Το γάλα που πίνουν κυρίως τις πρώτες 48 ώρες τους μεταφέρει τα αντισώματα που είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού τους, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουν τον θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τις 30 πρώτες μέρες, τόσο για την σωστή σωματική, όσο και για την κοινωνική τους ανάπτυξη.
Η μητέρα εκτός από το γάλα ζεσταίνει τα κουτάβια και τα βοηθά στην αφόδευση γλύφοντάς τα στην κοιλιά. Παρόλο που μας φαίνεται αποκρουστικό, η μητέρα τα κρατά καθαρά τρώγοντας τις ακαθαρσίες των κουταβιών. Αυτό, δεν βοηθά μόνο να παραμείνει η φωλιά καθαρή, αλλά είναι ένα πρωτόγονο ένστικτο για να προστατέψει την φωλιά και τα μικρά της από θηρευτές, σε αυτή τη στιγμή που είναι τόσο ευάλωτα.
Όπως προαναφέραμε, τα κουτάβια γεννιούνται ατελή, δεν βλέπουν πριν τις πρώτες δέκα με δεκαπέντε ημέρες, δεν ακούνε πριν τις δυο- τρεις πρώτες εβδομάδες, και δεν έχουν ακόμη όλο το νευρικό τους σύστημα ανεπτυγμένο, γι’ αυτό και δεν μπορούνε να περπατήσουν κανονικά.
Κοιμούνται πολύ, μέχρι και το 90% του χρόνου τους, ενώ ξυπνάνε 7-8 φορές την ημέρα για να θηλάσουν.
Κάθε εβδομάδα που περνά οι αισθήσεις και η κίνηση βελτιώνονται, οι ώρες που κοιμούνται και ο αριθμός των θηλασμών μειώνονται, μέχρι την τρίτη εβδομάδα, που το κουτάβι αρχίζει να καταναλώνει τροφή εκτός από το μητρικό γάλα, να αφοδεύει σιγά-σιγά έξω από τη φωλιά του και αρχίζει να εξερευνά τα πάντα.
Αυτή είναι και η πιο δύσκολη στιγμή για την κοινωνικοποίηση του.
Μαθαίνει να επικοινωνεί με άλλα ζώα, και είναι καλύτερα να εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο. Το κουτάβι αρχίζει να ελκύεται από άλλα όντα και απομνημονεύει τα χαρακτηριστικά και τις αντιδράσεις τους.
Από την πέμπτη εβδομάδα αρχίζει να μην το ελκύει το άγνωστο, που μετατρέπεται σε φόβο την έβδομη εβδομάδα. Μεταξύ της τρίτης και της έκτης εβδομάδας θα πρέπει να εκπαιδευτεί το κουτάβι σε νέα ερεθίσματα.
Σημαντικό είναι να επιλέξετε τον σωστό τύπο τροφής μετά την τρίτη εβδομάδα και για κάθε στάδιο ηλικίας ξεχωριστά, αναλόγως με την φυλή ή τον τύπο των κουταβιών σας, ενώ μην ξεχνάτε να κάνετε την πρώτη αποπαρασίτωση τους την τρίτη εβδομάδα.
Πηγή: Κατοικίδια εν δράσει…